11 december 2017

Waarom zou ik Ja zeggen tegen Glasvezel (voor 18 december)?

Als er iets in de laatste maand trending topic is in Rouveen, Staphorst en omstreken is het wel glasvezel. Van wat ik begreep doet dit onderwerp zo’n beetje op elke verjaardag of andere activiteit de ronde. Dan zijn er de tegenstanders: dat heb ik nog lang niet nodig! En de voorstanders: Hoe sneller hoe beter! Het is vooral niet verwonderlijk dat wij tot de groep voorstanders horen en dan ook druk meedoen aan de drukte rondom glasvezel. En niet te vergeten de grote groep vrijwillige inwoners, de ambassadeurs, die zich inzetten voor de komst van glasvezel en daarmee de leefbaarheid van onze dorpen vergroot!

Maar waarom allemaal? Ik zal de kosten en alle moeilijke technische termen maar even buiten beschouwing laten en vooral schrijven over waarom het heel, heel, heel erg fijn zou zijn als we over een week met z’n allen kunnen proosten op het feit dat glasvezel in onze ( en omliggende ) gemeenten aangelegd gaat worden.

In de basis is glasvezel de opvolger van het bestaande kopernetwerk wat al jaren zo’n beetje alle huishoudens van telefonie en internet voorziet. Dit netwerk was bij de aanleg razendsnel. 10 Jaar later gemiddeld snel en nu, voor huidige begrippen, vaak te langzaam. Echter merkt niet iedereen dit. Er zijn plekken waar ( bijvoorbeeld de afstand tot de wijkcentrale ) internet erg slecht, of juist nog ruim voldoende is. Juist voor de plekken waar het internet ruim voldoende is kan snel de gedachte ontstaan: van mij hoeft dat glasvezel niet want we hebben nog geen problemen. Of voor de groep mensen die nu nog niet veel met internet doet. En begrijpelijk, voor niets gaat de zon op, en zo zijn ook bij glasvezel best serieuze kosten gemoeid. Alhoewel er ook genoeg situaties zijn waar mensen voordeliger uit zijn.

Er zijn een aantal argumenten waarom het verstandig is om alsnog de keuze te maken voor een glasvezelverbinding:
* Er verloopt steeds meer via internet, dat hoef ik u natuurlijk niet te vertellen, maar denk bijvoorbeeld eens aan al het digitale leren van de schoolgaande jeugd, de kerktelefoon, tv kijken via internet, de boeren met al hun data, maar ook van het bekijken van alle websites en lezen van e-mail. De belasting van het internet wordt ook steeds zwaarder doordat beeld en geluid in steeds hogere kwaliteit naar u toegestuurd wordt. Deze ontwikkelingen staan niet stil en gaan hard door.
* Flexwerken is in. Dit zorgt ervoor dat veel mensen vanuit huis werken. Het overnemen van de computer van de zaak, of werken met de laptop van de zaak is vrij normaal. Ook dit vraagt best wel wat van een internetverbinding. Ook hiervoor is het dus belangrijk een snelle verbinding te hebben.
* Bedrijfsmatig is er bijna geen reden om geen glasvezel te nemen. Denk bijvoorbeeld eens aan boekhoudpakketten die tegenwoordig ‘naar de cloud’ gaan. U werkt dan niet meer op een boekhoudpakket wat op uw PC staat, maar op een server welke alleen via internet benaderbaar is. Er zijn al genoeg voorbeelden te noemen wat een ellende dit met zich mee brengt.
* Thuiszorg, wijkverpleegkundigen, contact met het ziekenhuis e.d. Noem het maar op, ook binnen de zorg is de technologie volop zijn intrede aan het doen. En ook daarom is het belangrijk dat uw verbinding klaar is voor deze toekomst.

Al met al is een glasvezel verbinding dus zeker het overwegen waard. Ook al heeft u nu een redelijke verbinding, zeker voor de toekomst gaat de glasvezelverbinding het wel worden. Zelfs al zou het alleen maar zijn voor het waarde behoud van uw woning. Immers, als een koper kan kiezen tussen een woning in Nieuwleusen waar wel glasvezel komt, of een woning in onze dorpen waar geen supersnel internet is, wat zal dan de keuze worden…

Én ( ook al had ik beloofd het niet over de kosten te hebben ) voor 18 december aanmelden betekend: een besparing van minimaal €995,- voor de aanleg van de glasvezelkabel naar uw woning.
En als we nu die 50% nu niet halen, dan krijgen we binnen een paar jaar toch gewoon weer een nieuwe kans van een andere aanbieder van glasvezel? Nee, dat verwacht ik niet naar alle eerlijkheid. De overheid heeft bijna alles aan de markt over gelaten. Dus wij in het buitengebied zijn niet commercieel interessant en staan dus achteraan. Er ligt nu dus een unieke kans op supersnel internet.

Dus wat ons betreft: Laat u zich in ieder geval persoonlijk goed voorlichten en maak dan de keuze voor 18 december.
Laat glasvezel maar komen!

Speciale aanmelddagen bij G&A:
Maandag 9:00 – 18:00
Dinsdag 9:00 – 18:00
Woensdag 9:00 – 18:00
Donderdag 9:00 – 18:00
Koopavond 19:00 – 21:00
Vrijdag 9:00 – 18:00
Zaterdag 9:00 – 17:00
Wij zijn dagelijks van 12:30 – 13:30 gesloten.

Zelf direct online aanmelden

Of bel naar 0522-460982

Mogen we jou ICT in topvorm brengen en houden?

Ontdek wat we doen