15 mei 2017

Waarschuwing voor ransomware

We schrijven deze blog na een heftig virus-weekend. Dit weekend ( en nog steeds ) is de Ransomware ‘wannacry’ namelijk actief. In het nieuws is te lezen geweest dat dit een grote invloed heeft gehad op veel bedrijven en overheidsinstellingen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een stukje software wat op het moment dat het uw computer binnen is, al uw bestanden versleuteld en u daarna verzoekt een betaling te doen in bitcoins. Deze betaling varieert van 300 dollar tot ergens rond de 1000 dollar. Wanneer u niet betaald is er geen mogelijkheid om uw bestanden terug te krijgen.

Hoe kan deze ransomware in mijn goed beveiligde computer komen?

Het nog niet bevestigde verhaal gaat dat er informatie over beveiligingsproblemen in Windows gestolen is bij de NSA. De mensen welke de ransomware ontwikkeld hebben maken hier nu misbruik van. Dit beveilingingslek is gedicht door middel van een update welke uitgebracht is in maart dit jaar.

Hoe kan ik ransomware voorkomen of de schade zoveel mogelijk beperken?

Ransomware kan voorkomen worden door erg kritisch te kijken naar de websites welke u bezoekt en op welke links u klikt. Vaak door middel van een mail waarbij op wat voor manier dan ook verzocht word om een link of bijlage te openen. Deze mails kunnen levensecht zijn. Een paar voorbeelden zijn imitaties van PostNL, Ziggo of KPN mails. Wanneer u ook maar iets twijfelt, neem dan contact op met deze bedrijven om er zeker van te zijn dat betreffende e-mail naar u gestuurd is.

Back-up

Wat ook belangrijk is: maak regelmatig een goede backup en koppel uw backupschijf of USB stick af na het maken van een backup. De ransomware verspreid zich namelijk ook over aangesloten apparatuur.

Antivirus & Windows updates

Daarnaast is het belangrijk om een goede antivirus te hebben, controleer deze voor de zekerheid handmatig op updates. Het is ook belangrijk om uw Windows versie up-to-date te houden. Bij de  ‘Wannacry’ variant kan een besmetting voorkomen worden door een computer welke volledig up-to-date is.

Uw PC is besmet, wat nu?

U kunt overwegen het gevraagde bedrag te voldoen. Dit wordt echter afgeraden. U motiveert hiermee de criminelen hun activiteiten voort te zetten. Wij kunnen het virus voor u verwijderen. Uw bestanden kunnen wij echter niet terug halen.

Neem contact op

Bent u getroffen door ransomware? Of wilt u een extra check van uw pc of laptops? Of wilt u advies over back-up of antivirus programma? Neem gewoon contact met ons op!

Mogen we jou ICT in topvorm brengen en houden?

Ontdek wat we doen