16 januari 2018
Spectre en Meltdown, een lek wat bijna alle computers, laptops en smartphones bedreigd.
Veiligheid is altijd een ding waarop gehamerd wordt rondom computerapparatuur. Er zijn twee vormen van bedreigingen: softwarematige bedreigingen en hardwarematige bedreigingen. De softwarematige bedreigingen zijn goed te voorkomen met een goede back-up en de juiste updates. Maar er zijn ook hardware matige bedreigingen. En deze zijn een stuk complexer dan de softwarematige bedreigingen…
Spectre en Meltdown
Deze beide termen zijn codenamen voor een kwetsbaar gedeelte in de processor. Op deze manier kan een soort tijdelijke opslag uitgelezen worden door hackers. Deze ‘tijdelijke opslag’ waar de processor tijdelijk even informatie parkeert om later weer snel vandaan te halen, kan nu uitgelezen worden terwijl dit niet de bedoeling is. Deze informatie kan van alles zijn, bijvoorbeeld een wachtwoord, of andere informatie die op dat moment opgeslagen staat. Spectre infecteert alle apparaten met een chip van Intel, AMD en ARM. Dit gaat om enorm veel apparaten. Veel smartphones en tablets gebruiken namelijk een ARM-chip. Meltdown treft daarentegen alleen de apparaten met een Intel chip. Let wel: deze Intel chip zitten in de meeste laptops en computers.
De oplossing:
Door verschillende fabrikanten wordt nu hard gewerkt aan een oplossing. Deze oplossing bestaat eigenlijk in alle gevallen uit een update van software. Microsoft heeft nu verschillende updates klaar staan. Ook fabrikanten van virusscanners hebben updates uitgebracht. Daarnaast hebben verschillende browsers als Chrome en Firefox ook al updates uitgebracht die deze problemen moeten verhelpen. Daarnaast wordt aangeraden om (wanneer beschikbaar) updates voor de aansturing van het moederbord (BIOS) en aansturing van de grafische kaart te installeren.
Er is één ‘maar’:
Helaas is kleeft er een nadeel aan deze updates. De techniek dat de processor tijdelijk even informatie parkeert wordt veelal door deze updates omzeilt. Zo kan er namelijk geen informatie uit dit tijdelijk geheugen gehaald worden. Nu is deze techniek origineel ontworpen om je pc, laptop of smartphone sneller te laten draaien. Doordat dit gedeelte van de processor nu niet meer werkt kun je een vertraging merken na de installatie van de updates. Vaak is dit verwaarloosbaar maar er zijn ook gevallen waarbij dit snelheidsverlies wel merkbaar is. Dit zijn vooral de oudere systemen. Toch is het, gezien de veiligheid wel belangrijk om deze updates te installeren.
Hulp nodig?
Natuurlijk kun je bovengenoemde oplossingen goed zelf installeren. Echter is bijvoorbeeld een BIOS-update best een gevaarlijke handeling, wanneer dit fout gaat kan je pc of laptop onherstelbaar beschadigd raken. Neem contact met ons op over wat de beste oplossing voor jouw specifieke apparaat is.