4 april 2017

Windows Vista ondersteuning stopt op 11 April

Windows Vista ondersteuning stopt op 11 April

Je had het misschien al ergens gelezen, we gaan binnenkort weer afscheid nemen van een Windows versie! Na 10 jaar trouwe dienst komt er op 11 April een einde aan het besturingssysteem wat het begin was van een revolutie binnen het computertijdperk. Windows Vista ondersteuning stopt op 11 april 2017.

Windows Vista, een besturingssysteem waar zowel veel positief als negatief commentaar op kwam. Toch was dit besturingssysteem de voorloper van een hele nieuwe look en van nieuwe functionaliteiten.

Windows Vista ondersteuning stopt

Wat gebeurt er dan na 11 April 2017?

Eens in de maand brengt Microsoft nieuwe updates uit, dit heb je vast wel eens gezien. Tijdens het afsluiten of opstarten van je PC of laptop zie je de melding dat de PC bezig is met het installeren van updates. Dit wordt wel eens als vervelend ervaren maar het is echt heel nuttig. Updates zijn namelijk allemaal kleine uitbreidingen van het besturingssysteem die er samen met je antivirus voor zorgen dat er geen virussen, spyware en andere schadelijke software voor bijvoorbeeld het stelen van jouw persoonlijke gegevens binnen komen. Het is dus belangrijk voor je veiligheid dat je de nieuwste updates hebt. Ook banken hechten er veel waarde aan dat op jouw PC de nieuwste beveiligingsupdates staan. Omdat er al een aantal nieuwe versies van Windows na Vista uitgebracht zijn zegt Microsoft nu: We stoppen met het uitbrengen van nieuwe updates en beëindigen de ondersteuning. Dit betekent concreet dat gevonden beveiligingslekken en fouten niet meer worden bijgewerkt op uw PC of laptop na 11 April. Hierdoor is uw computer gevoeliger voor schadelijke software. Microsoft  zelf adviseert om na 11 april 2017 niet meer online te gaan met een Windows Vista-computer.

Wat nu te doen?

Allereerst is het belangrijk om te controleren of je Windows Vista gebruikt. Als je namelijk een nieuwer besturingssysteem, zoals Windows 8 of 10 hebt lopen de beveiliging updates gewoon nog door.

Het controleren of je Windows Vista hebt kun je op verschillende manieren doen:

– Kijk naar de start knop links onder in het scherm, deze ronde startknop gaat vaak samen met een zwarte taakbalk:

Windows-Vista-Start-logo

– Klik met de rechtermuisknop op ‘Computer’ of ‘Deze Computer’. Hier zie je het volgende scherm: ( het geel gearceerde gedeelte geeft aan of er Windows Vista op je computer staat. )

hoe-check-ik-of-ik-Windows-Vista-heb

Ik heb nog Windows Vista. En nu?

Er zijn meerdere mogelijkheden: We kunnen allereerst naar je huidige computer kijken. Is deze nog niet zo oud? Mogelijk kunnen we dan het nieuwe Windows 10 op je computer installeren. Is je computer al wel aan vervanging toe? Vraag ons dan om advies voor een goede gebruikte pc of laptop of een nieuw computersysteem. We adviseren je graag over wat het beste bij jouw gebruik past.

Windows Vista ondersteuning stopt. Wij helpen je graag verder.
Wil je meer weten of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Mogen we jou ICT in topvorm brengen en houden?

Ontdek wat we doen